Pergola na hřišti - provoz během roku 2014


Už dlouhá léta jsme přemýšleli nad stálou stavbou na hřišti, která by sloužila jako zázemí pro pořádané akce. Do teď jsme museli pokaždé stěhovat veškeré zařízení z Hasičského domu, což nás dost zdržovalo a prodlužovalo čas potřebný na přípravu.
Během loňského roku jsme dostali nabídku na odkoupení velké dřevěné pergoly, která by sloužila zároveň jako prodejní stánek a zároveň jako přístřešek na posezení. Na zakoupení jsme od města Nová Paka obdrželi dotaci 140 tisíc korun. Před umístěním dřevěné stavby bylo nutné upravit a zpevnit terén hřiště. Za tímto účelem byla vybagrována plocha ve východní části hřiště za domem pana Pilaře. Tato plocha byla z velké části vydlážděna a zbytek byl zatravněn. Vydláždění přišlo na 70 tisíc, vybagrování na 30 tisíc korun. Během úprav terénu a následné finalizaci stavby (položení střešní krytiny, zhotovení podlahy stánku z OSB desek, proříznutí výklopných okenic, olištování elektroinstalace, montáž kuchyňské linky do stánku atd.), jsme odpracovali mnoho brigádnických hodin. Elektrifikaci nám provedl Michal Skákalík. Na Aukro.cz jsme sehnali pěknou sadu svítidel.
První akce, která zde proběhla, bylo pálení čarodějnic 30. dubna 2014. Poté jsme z řad Vrchováků dostali podnět na to, abychom pergolu provozovali jako stánek s posezením během letních prázdnin. Dohodli jsme se tak, že každý pátek a sobotu se v pergole bude střídat služba. V prodeji byla standartní nabídka nápojů a k jídlu bylo možné zakoupit utopence a nakládaný hermelín. Za přípravu jídla patří velký dík M. Hanušové, která se o přípravu celé prázdniny starala. Protože letošní léto bylo velmi pěkné a počasí nám přálo, neměli jsme o hosty nouzi. Po prázdninách jsme měli otevřeno ještě v září, ale návštěvnost už nebyla kvůli chladnějšímu počasí příliš vysoká.
Celkově jsme se setkali s velmi kladnou odezvou a příští rok bychom rádi pokračovali. Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se podíleli na chodu stánku a v neposlední řadě také hostům, kteří přišli a podpořili tak náš sbor. Získané peníze použijeme na další rozvoj sboru.

Pár fotografií pergoly a stavby stanu, který jsme pořídili vloni:
Copyright © 2010 - www.sdhvrchovina.cz - autor: Pavel Hörst